sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Netistä saksittua

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä rikkaiden rikastumisessa ei ole mitään väärää. Hufvudstadsbladetille antamassaan haastattelussa Vanhanen puolustaa rikkaiden asemaa ja on huolissaan keskituloisten asemasta.

Vanhasen mukaan keskustapuolueen ansiota on pitkälti se, ettei rikkaita kadehdita vaikka pääomatulot ovatkin rikastuttaneet pientä osaa suomalaisista enemmän kuin koskaan aiemmin. Vanhasen mielestä se ei ole köyhiltä pois.

- Toisin kuin vasemmistopuolueet me emme ole kateellisia rikkaille, koska he järjestävät töitä niin monelle suomalaiselle, Vanhanen sanoo.

Hän korostaa tarvetta pitää keskituloiset tyytyväisinä sillä he muodostavat 70-80 prosenttia kaikista tulonsaajista.

YLE uutiset

En ota tavakseni kopioida tekstejä blogiini. Tämä uutinen kuitenkin sopii edellisen tekstini jatkoksi niin nasevasti, etten malta olla sitä siteeraamatta.

Vanhasen puhuu sellaisin sanoin, että jo ensi kuulemalta ne saavat aikaan vilunväreitä.

Kyllä, tosi rikkaat työllistävät. Björn Wahlroosin entinen firmakin on järjestänyt töitä viime viikkoina keskituloisille pankkivirkailijoilleen niin, että ylitöitä on kertynyt enemmän kuin monina vuosina yhteensä. Voisi pankki (nykyään siis tanskalainen) työllistää enemmänkin väkeä, siis aivan uusia tekijöitä, nimittäin tarvetta varmasti olisi. Mitenkähän lienee keskituloisten naisten tyytyväisyyden laita. Heidän tekemistään ylitöistä kun rapsahtaa valtiolle mukava osa marginaaliveroina - toisin kuin Nallen saamista pääomatuloista. (Kyllä kriitikkoni, Nalle maksaa euromääräisesti paljon, paljon enemmän kuin hänen pankkivirkailijansa. Mutta kyllä hänellä on varaa maksaakin, ja silti hän maksaa tuloistaan suhteellisesti vähemmän kuin keskituloinen pankkivirkailija ylitöistään.)


Ovat suomalaiset rikkaat työllistäneet kovasti myös virolaisia, kiinalaisia, unkarilaisia, pian romanialaisiakin. Suomalaisilta tehtailta ovat työt vähentyneet, eikä kaikista irtisanotuista taida olla it-alan suunnittelijoiksi. Palvelualalle heitä toki kannattaa kouluttaa: vanhustenhoitajista on pulaa.

Mikähän siinä on, että kun joku esittää kriittisiä arvioita epäoikeudenmukaisesta tulonjaosta tai verotuksesta, sitä pidetään kateutena. Minun on ollut aina vaikea käsittää, mihin kukaan tarvitsee sellaisia rahamääriä, joita nämä rikkaat saavat. Kun ihminen ei kuitenkaan kaipaa muuta kuin ruokaa, hyvän kodin ja kohtuullisen määrän mukavuutta elämäänsä. Eri ihmisten kohtuullisuus on toki erilaista, mutta miljoonien eurojen vuosituloilla saatua kohtuullisuutta ei oikein voi pitää kohtuullisena. Ei ole kade, jos sitä ihmettelee.

Entistä enemmän ihmettelen myös sitä, mitä vihreät tekevät tässä kokoomuksen ja keskustan johtamassa läpeensä porvarillisessa hallituksessa. Erityisesti Anni Sinnemäki on joutunut? kerran jos toisenkin selittelemään vihreiden näkemyksiä tehtyihin ratkaisuihin niin, että uskottavuus on koetteella. Tarja Cronberg sanoikin aikansa menneen uuden superministeriön alkuun saattamiseen ja Tuija Braxin ministeriö rakentaa uutta eduskuntavaalilainsäädäntöä. Tärkeitä hankkeita molemmat.

Mutta kun samaan aikaan muu hallitus tekee päätöksiä energiasta, verotuksesta, koulutuksesta, terveydenhoidosta ja sosiaaliturvasta siihen malliin, että heikottaa. Vihreiden toiminta näyttää ulospäin siltä, että he joutuvat hallituksesta käsin tehdyt päätökset vain siunaamaan, olivatpa ne mitä tahansa. Onhan pääministeri nimenomaan kieltänyt toisen ministerin toimiin puuttumisen ja keskeneräisten asioiden julkisen käsittelyn.

Kuva: Ulla Jokisalo, Nimetön, sarjasta Albumi 1997 - 99/2007







Ei kommentteja: