lauantai 3. marraskuuta 2007

Autoveron alennus

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Lehdessä on koko aukeaman mainos. ”Autovero muutttuu 1.1.2008. Me laskimme - - hintoja jo nyt.”

Autovero määräytyy vastedes päästöjen mukaan. Niin kuulin uutisista tällä viikolla, ja ratkaisu tuntui oikealta. Juuri siitähän pitää olla kyse: jos tahtoo ison ja paljon päästöjä aiheuttavan auton, maksakoon rutkasti enemmän. Minä sinisilmä ymmärsin niin, että näiden kaupunkikuvaan kuulumattomien saastuttajien hinnat tosiaan nousisivat reilusti. Ja siitä seuraisi autokannan muutos vähemmän saastuttaviin, pienempiin autoihin.

Mutta mitä vielä. Mainos ilmoittaa ilouutisen niin pienen perheauton, erityisen pienen sähköauton kuin supermersun ja maasturinkin ostajalle: tuhansien eurojen hinnanalennus.

Ensi vuonna siis ajelevat uusilla, vielä isommilla autoilla – ja joukkoliikenne joutuu entistä tiukemmalle. Ilmeisesti valtiolla on varaa luopua autoilijoiden verotuloista. Outoa, kun kuitenkaan toisaalla ei tunnu olevan rahaa, ei esimerkiksi siellä, missä ihmisistä on kyse.

Veroratkaisun periaate tuntuu oikealta, mutta hallituksen laskimissa on ollut ilmiselvästi kokoomusnappula, jota on viimeiseksi laskutoimitukseksi napautettu. Näin saatiin ah niin ekologinen, mutta oi niin iloinen päätös kaikille, myös niille jotka tahtovat vielä suuremman auton - ja joilla kyllä olisi varaa siitä maksaa kaksinkertaisesti nuo tuhannet alennetut eurot. Jos nimittäin on liian vaikeaa kokonaan kieltää kaupungeista autot, jotka on tarkoitettu sorakuopille.

Tätä hallitusta ovat tietyt järjestöt osanneet lobata, ja tuloksia alkaa näkyä. Verotus muuttuu vauhdilla.

Ei kommentteja: