lauantai 12. tammikuuta 2008

Mitä hurskastelua!

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen jyrisee yksityisautoilun lisääntymisestä Kauppalehden haastattelussa. Ei ole kuin pari kuukautta siitä, kun sama ministeri innoissaan esitteli uutta veromallia, joka laski melkein kaikkien autojen hankintahintaa jopa tuhansilla euroilla. (Joidenkin autojen hinnat toki nousivat, mutta ne ovat niitä malleja, joihin tavallisen autoilijan varat eivät ole tähänkään asti riittäneet ja joiden ostajille on aivan sama, mitä auto maksaa.)

Missähän liikkuu Kataisen ajatus? Ei tarvitse kovinkaan paljon älyä ymmärtääkseen, että jos uuden auton saa alleen paljon entistä halvemmalla, sen ostaa, jos on ylipäänsä autoa ostaakseen - ja ostaa nyt, vaikkei oikeastaan olisi vielä aivan tarvekaan. Ja kun uusi auto on ostettu, totta kai sillä ajetaan, kuka sitä on talliin hankkinut. Nyt Katainen uhkaa polttoaineveron korotuksilla. Ei niin, etteikö autoilua olisi syytäkin verottaa, mutta on hyvin nurinkurista, että uusien autojen ostajat saavat huiman tulonsiirron vuoden alusta voimaan tulleesta veronalennuksesta, jonka maksajiksi siis näyttäisivät joutuvan kaikki autoilijat, myös ne maalaiset, joille ei ole tarjolla sen paremmin junaa kuin bussiakaan.

Olisi kannattanut Kataisen laskettaa virkamiehillään vähän tarkemmin se, mihin päästörajat asettaa ja mitä vaikutuksia rajalla on autojen hankintahintoihin. Kun on tarkoitus alentaa liikenteen päästöjä, ei siihen tällaisilla veroratkaisuilla päästä. Eivät ihmiset ala kulkea junalla ja bussilla Jyrki Kataisen jyrähtelyjen pelosta, vaan siksi, että se on heille mukavampaa, halvempaa ja käytännöllisempää. Siinä, että näin olisi, on tekemistä sekä liikenne-, ympäristö- että valtiovarainministeriölle.

Tampereen ja muiden isojen kaupunkien joukkoliikenne toimii yleensä hyvin tai ainakin kohtuullisesti. Silti moni kaupunkilainen käyttää mieluummin omaa autoa, minä muiden joukossa. Nuoret ja vanhukset ovat joukkoliikenteen ahkerimmat käyttäjät. Me keski-ikäiset käytämme sitä vähemmän, miehet erityisen vähän. Kataisen onkin syytä kohdistaa puheensa juuri itsensäkaltaisille keski-ikäisille virka- ja bisnesmiehille, kun hän toruu yksityisautoilijoita - vaikka niin hän tietenkin tavallaan tekee, sattumalta, kun foorumina on Kauppalehti. Se ei taida kuitenkaan olla kovin viisasta poliittisesti. Yleinen meuhkaaminen on mediaseksikkäämpää, ja siksi hän ei kohdista sanojaan suoraan lehden suurimmalle lukijajoukolle. Harmi vain hänelle, että tuo puhe on niin läpinäkyvän hurskastelevaa.

Ei kommentteja: