keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Tarpeelliset ja tarpeettomat koneet















Laskin kotini sähköllä toimivat koneet ja laitteet. Luku on suuri, kuten arvata saattoi. Monet koneet ovat kuitenkin tarpeellisia ja niitä käytetään liki päivittäin. Tässä laskujeni tulokset:

keittiö: 14
olohuone: 8
WC: 3
eteinen: 2
minun huone: 1
pojan huone: 15
pesuhuone+WC: 5
varasto: 1

yhteensä: 49

Keittiössä on kolme laitetta, joita käytetään hyvin harvoin: espressokeitin, maidonvaahdotin ja voileipägrilli. Muut ovat usein tarpeen.

Olen radioihminen. Niinpä joka huoneessa on radio, jopa pesuhuoneessa. Pesuhuoneen radio voi olla auki myös silloin kun saunon, mutta erityisesti kuuntelen sitä silittäessäni. Se on hyvin vanha: vanhempani ostivat sen minulle lahjaksi, kun aloitin lukion. Siitä alkaen olenkin ollut uskollinen radiolle. Totuin siihen, että radio on seurana kun teen työtä. Totuin siihen, että radiosta saan vaivatta tietoa oman ajatteluni ainekseksi.

Makuuhuoneessani ei olekaan muita laitteita kuin kelloradio. Kännykkäni on useimmiten eteisen lipaston päällä. Taidan olla nykyään vähemistössä siinä, etten omista makuuhuone- tai keittiötelkkaria. Alakerran telkkari on olohuoneessa, ja voin katsoa sitä myös ruokapöydästä. Ruokaa laittaessani en sitä kaipaa, kuuntelen mieluummin radiota. Pojan huoneessa on toinen telkkari. Molemmat ovat kymmenen vuotta vanhoja ja toimivat hyvin.

Uusin laitteeni on sähkökäyttöinen ruohonleikkuri. Sitä tarvitaankin taas pian, kunhan ruoho vain kuivaa kaatosateiden jäljiltä. Nyt se taas kasvaa.

Vaikka laitteita on paljon, on onneksi niin, että turhia, komeron kätköihin unohtuneita joululahjaleipäkoneita meillä ei ole, ei ole koskaan ollutkaan. Kumpikaan meistä ei myöskään ole ensimmäisten joukossa ostamassa uusinta laitetta vain siksi, että se on uusi. Pojan stereot on kierrätetty isoveljeltä, telkkari isältä ja läppäri on minun entiseni. Musiikkilaitteet ovat ahkerassa käytössä, ja siksi niihin on kannattanut sijoittaa.

Varmasti on myös koneita, joita ilman tulisin toimeen: rikkaimuri ei ole välttämätön, sähköhammasharja on tehokkaampi kuin tavallinen, mutta puhtaat hampaat saa tavallisellakin. Toisaalta noiden laitteiden sähkönkulutus on pieni, eikä niiden valmistuskaan taida kuormittaa palloamme kovin paljon. Mutta jos ajat muuttuvat, olen valmis luopumaan monesta koneesta. Vaikeinta olisi tietenkin tulla toimeen ilman jääkaappia, sähköhellaa, pyykinpesukonetta, imuria - ja radiota.

Kahvinkeitin on pulputuksensa lopettanut. Juonpa toiset kahvit tänään.

Ei kommentteja: