torstai 3. tammikuuta 2013

Vauhdilla uuteen vuoteen




Uusi vuosi alkoi rakennuksella vauhdikkaasti. Eilen menimme Mäntymäelle kahdeksaksi, ja sähkömies oli jo tutkimassa piirustuksia keittiössä.  Teimme kytkinten ja pistorasioiden paikkoihin muutamia muutoksia ja mietimme valaistusta. Tunnin palaverin jälkeen M. lähti töihin ja minä kampaajalle.

Päivällä sain tiedon, että liesituulettimen putkien paikka ei ole aivan oikea: keittiökalustekuvat ja pohjapiirustukset eivät täsmää.  Keittiokalusteet suunniteltiin luonnoskuvien perusteella maaliskuussa, joten ei ole mikään ihme, että niissä on heittoa. LVI-urakoitsija tarvitsi uudet mitat heti, sillä asentaja oli rakennuksella asennustöissä.

Otin yhteyden pääsuunnittelijaan, ja jo puolen tunnin päästä olimme Mäntymäellä ratkaisemassa ongelmaa. Soitin Nelkoon ja sain tarkat kalustemitat.  Kävi ilmi, että keittiöön oli tullut  lopullisissa piirustuksissa 20 cm lisää pituutta.  Sepä ei haittaa lainkaan: saadaan lisää työtasoa ikkunan alle.  Laatikostojen leveyttä lisätään, mikä onnistuu oikein hyvin.

Timo Koivukangas teki nopeasti suunnitelmat siitä, miten kuvassa ikkunan vieressä näkyviä liesituulettimen putkia siirretään hieman vasemmalle, täsmälleen oikeaan paikkaan. Ikkunan viereen sähköasentaja olikin jo ehtinyt asentaa erittäin tarpeellisen pistorasian.


LVI-asentaja asensi eilen kattokonvektorit. Yläkerrassa on jo kotelonkin eristeet, alakerran kone vaatii vielä eristeet ympärilleen, ja putkituksetkin ovat vielä vähän kesken. 

Yläkuvasta näkyvät mustat eristetyt putket, jotka ovat kulkeneet koko matkan maalämpöpumpulta alakerran kattoa,  seiniä ja yläkerran kattoa pitkin aulan katossa olevaan viilennyskoneeseen.  Valkoinen putki vie kondenssiveden kylpyhuoneen viemäriin.  Aikamoista putkitusta siis on ollut LVI-asentajien työ viime päivinä.

Mutta LVI-asennukset alkavat olla valmiit - tässä vaiheessa.  Aulan katto onkin nyt täynnä putkia. Vasemmalta: maalämpöputket yläkertaan, alakerran ja yläkerran kattokonvektorien putket, vesiputket keittiöön, maalämpöputket alakerran jakotukille ja keskuspölynimurin putki.

Tänään kytketään lattialämmitys ja päästään eroon kovasti sähköä kuluttavavasta lämmittimestä (kuvassa keltainen masiina), joka on hurissut eteisessä  lattiavalusta alkaen. Hyvin se on taloa lämmittänyt ja betonia kuivattanut, mutta aika aikaa kutakin.

Ei kommentteja: