keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kalliosta louheeksi

Eilen räjäytettiin suurin osa kalliosta, tänä aamuna loput.  Kuvasarja kertokoon, mitä tapahtui.


Porari on porannut kallioon nallinreiät.  Räjäyttäjä antaa kaivinkoneenkuljettajalle ohjeita siitä, mihin räjäytysmatot sijoitetaan.  Ne vaimentavat äänet, estävät kivien lentämisen ja pölyn leviämisen.
Nallinreikä porataan tarkasti juuri oikeaan syvyyteen ja kaltevuuteen.  Ammattitaitoa parhaimmillaan, ja ammattimiesten yhteistyötä.



Nyt pamahtaa!  Matot nousevat korkealle, kun kivet sinkoutuvat niitä vasten.  Pamauksen ääni on kuitenkin paljon vaimeampi kuin odottaisi.  Pölypilvi laskeutuu pian.
Kun kaivuri on nostanut matot pois, näkyy pamautuksen tulos: kallio on muuttunut louheeksi. Louhe jää meidän tontille, sillä sen avulla tasataan talon pohja.  Meidän ei tarvitse pelätä routaa, sillä talo on kokonaan paksun kivipatjan päällä.  Eipä myöskään nouse vesiä talon alta aiheuttamaan perustuksille ongelmia.


Pihakallioksi suunniteltu kielekekin jouduttiin louhimaan, ikävä kyllä.  Mutta autotallin taakse, etelään jäävälle piha-alueelle pystyttiin säästämään kalliota, joka tosin on vähän maanpintaa matalammalla.  Katsomme sitten kun talo on valmis, voiko sen jättää paljaaksi. 

Maanantai-iltana M. kävi sahaamassa tontilta kaadettujen puiden runkoja lyhyiksi pölleiksi ja pinosi ne kauniisti kahden männyn väliin. Siinä ne saavat kuivua rauhassa, jotta ne voidaan halkaista haloiksi ja pilkkoa pilkkeiksi.

Mäntymäki ei ole enää entisensä.  Rakentaja muuttaa maisemaa aina.

Videon lisäsin 21.6. Kovin hyvää laatua ei pikkukamerani videokuvaus tuota, mutta näkeepä jotain siitä voimasta, mitä dynamiitti saa kalliossa aikaan.  Taustalta kuuluu minun ja naapurin rouvan päivittelyt -  hänen pienet lapsensa seurasivat näkymää silmät ihmetyksestä pyöreinä.  Vasta hetken päästä he alkoivat hihkua.

Ei kommentteja: