lauantai 15. kesäkuuta 2013

Entistä valkoisempaa

Toissapäivänä aloitti M. maalausurakan.  Sitä riittää varmasti koko kesäksi, sillä talkooväkeä ei taideta juuri saada, kun nuoriso on omissa töissään.  Eilen satoi kaatamalla, mutta tänään paistoi aurinko.  Tuuli on kova, joten maali kuivuu nopeasti, kenties liiankin.

Urakka aloitettiin autotallin otsalaudoista: valkoinen muuttuu valkoisemmaksi.  Suurin osa katosta on niin matalalla, että lautoihin yltää hyvin ja turvallisesti tikkailla.  Mutta takaseinällä maalatessa on oltava turvavaljaat.  Ne kiinnitettiin tiilen alla olevaan kattoruoteeseen, ja siinä köysi varmasti pysyy kiinni, sattui mitä tahansa. Silti hirvitti alhaalla katsella, kun maalari maalasi huojuvilla tikkailla mahdollisimman leveältä alalta, jotta työ joutuisi.  Hidasta se nimittäin on, kun tikkaita on laskeuduttava vähän väliä siirtämään. 






Aurinko paistoi kirkkaasti, mutta tuuli huojutti männynlatvoja. Maalaussää voisi olla tyynempikin.


Kirvesmies on tekemässä viimeisiä töitään meidän rakennuksella.  Tänään ovat valmistuneet terassien, kuistin ja autokatoksen ja -tallin pilarien kotelot ja kaiteet ovat saaneet viimeistelynsä.  

Hyvää työtä on Jukka Kukkola tehnyt!  Urakka alkoi syksyllä ja tekemistä on riittänyt muutamaa lyhyttä lomaa lukuun ottamatta tänne kesään saakka.  Hän on rakentanut meille hyvän talon. Paitsi että hän on rakentanut taloa niin ulkoa kuin sisältä, hän on käyttänyt aikaa suunnitteluun.  Sillä tavalla on saatu ratkaistua monia ongelmallisia paikkoja.  Yksi niistä oli eteisen WC.  Tällainen siitä tuli:


Portaiden alapinnat ovat näkyvissä kattona, ja matalan osan alle jäävään tilaan pääsemme kätevästi haitarioven kautta.  Oven päällä, portaan alla, on kiva hylly.  Komero on yllättävänkin käytännöllinen, ja se on niin tilava, että sinne mahtuu muutakin kuinn WC- ja talouspaperisäkit.  Täytyy pitää huoli, ettei sinne kasaudu romua, joka sinne myös unohtuu. 

Vielä on paljon tehtävää sisällä. Kuten kuvasta kenties näkyy, puuttuvat WC:stä vielä pyyhekoukut, samoin WC-paperitelineet. Ne täytyy malttaa käydä valitsemassa rauhassa, nimittäin niissäkin on yllättävän paljon valikoimaa. 

Muutaman päivän meillä oli hoidossa poikani koira, valkoistakin valkoisempi bichon frise. Sen, vanhan rouvan, lempipaikka oli terassi, ja se jarrutti kiivaasti, kun olin viemässä sitä metsään lenkille.  Terassilla oli pienten tassujen paljon mukavampi tepsuttaa. Suurin osa vanhan koiran ajasta kuluu lekotellessa, mutta aivan ihana seurakoira Emma on: se tahtoo olla aina siellä, missä emäntä ja isäntäkin ovat. 

3 kommenttia:

Mari //Risu Casa kirjoitti...

Valkoinen maali korostaa hienosti talon julkisivun väriä. Teillä näyttäisi olevan myös kivasti korkeuseroja tontilla. Meillä juuri pähkäillään autotallin korkeuksien ja kivimuurien yms. kanssa. Korkeuserot tuovat elävyyttä tontille, mutta tuovat lisää kustannuksia ja vaativat huolellista pihasuunnittelua. Oliko teillä pihasuunnittelijaa vai mietittekö toteutuksen itse?

Leila kirjoitti...

Meidän tontilla on korkeuseroa kolme metriä: katutasosta saunan nurkalle, siis suunnilleen diagonaalisti tontin poikki on aikamoinen nousu. Suunnittelimme talon korkeuseron mukaisesti niin, että talossa on tasojen välillä 80 cm:n ero.

Ulkona teimme heti asemapiirrosvaiheessa alustavat suunnitelmat siitä, miten piha-alue jakautuu. Kun saimme rakennuslupaan poikkeukset (autotalli ja -katos eivät ole kaavaan merkityllä rakennusalueella), pystyimme rajaamaan katupihan alas ja oleskelupihan ylös. Siihen tarvittiin muureja. Muuten vedet ja maat valuisivat alas, ja etenkin naapurin tontin rajalla tilanne olsii ilman muuria tosi hankala, kun maa viettäisi niin jyrkästi.

Muurit teimme ja suunnittelimme itse kirvesmiehemme kanssa.. Pääsuunnittelijan kanssa kävimme toki monia keskusteluja ja rakennustarkastaja kehotti avauskokouksessa muurit rakentamaan. Emme ole siis käyttäneet muita pihasuunnittelijoita kuin näitä tärkeitä rakentamisen ammattilaisia. Taloteko teki sitten asemapiirrokseen ja 3D-malliin erinomaiset ja tarkat laskelmat ja alustavan suunnitelman siitä, miltä piha voisi näyttää.

Me olemme tosi tyytyväisiä siitä, että jaksoimme uurastaa marraskuun pimeinä ja sateisina iltoina tontilla muuraamassa. Saimme myös täytöt tehtyä juuri ennen lumen tuloa. Kitos Mikko Ojalan joustavuuden ja ammattitaidon, piha on erinomaisesti pohjustettru. . Nyt on pihan perustukset valmiit

Tänä kesänä emme ehdi luultavasti istuttaa muuta kuin puut ja pensaat. Alapihan asvaltointi kenties teetetään syksyllä, mutta pihaportaiden ja laatoituksen teko jää ensi kesään.

Leila kirjoitti...

Kustannuksista. tietenkin tällainen rinnetontti tuo rahanmenoa, muurikivet kun maksavat aika lailla. Erityisen kalliiksi tulee maanajo. Jokainen sorakuorma on arvokuljetus! Emme ole tehneet vielä lopullisia laskelmia siitä, mitä mikäkin on lopulta maksanut, kun talo on vielä kesken, piha varsinkin. Mutta aikanaan lasken. Saapa n'ähdä. Budjetissa olemme kyllä pysyneet yllättävän hyvin. Kiitos pääsuunnittelijan tarkan kustannusarvion.