sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Lukkoja, seiniä ja ikkunoita

Kirvesmies Kukkola on rakentanut huonetilat valmiiksi.  Viimeisenä ovat valmistuneet saunan, pesuhuoneen ja WC:n seinät.  Niiden muuraaminen oli käynnissä viime viikolla.  Vasemmassa kuvassa näkyy sauna ilman väliseinää kodinhoitohuoneeseen ja oikeassa kipsilevy on jo paikallaan.  Vasemmalla on kodinhoitohuoneen ovi terassille, sauna, pesuhuone ja oikealla saunatilojen WC.

Kukkola on saanut paljon aikaan viime viikojen aikana.  Yksi iso urakka oli tehdä ala-aulaan paikka kattokonvektorille.  Rakennepiirustuksissa sitä ei ollut otettu huomioon, ja välipohjavasat oli sijoitettu 450:n välein.  Kattokonvektori vaatii kuitenkin tilaa reilut 600 mm ja siksi piti tehdä uudet suunnitelmat.  Yksi vasa katkaistiin ja sen viereiset tuettiin toisella vasalla. Väliin sijoitettiin poikittaiset vasat.  Niin saatiin sopiva aukko kattokonvektorille.  Kuvassa se on valmiina, eristyksiä vailla.

Viereisestä kuvasta tarkkanäköinen huomaa myös jotakin uutta ovissa.  Perjantaina lukkoseppä kävi asentamassa kaikkiin oviin lukot ja ovenkahvat - se siis kuvassa näkyy. Olohuoneen terassin toista ovea saamme vielä odottaa - se on tulossa vasta tammikuussa.  Harmillista, sillä ovi hikoaa kovasti ja vesi jäätyy kiinni rakenteisiin.  Viikonloppuna on ollut nimittäin pakkasta 10 asteen hujakoilla.

Yhtenä iltana M. suunnitteli ja toteutti kuormalavoista tilapäiset portaat alakerran tasojen välille.  Hyvä tuli!

Yläkertaan vievien tilapäisten portaiden paikka vaihtui.  Nyt porraskuilu on oikealla paikallaan, paitsi että portaat ovat tietenkin paljon jyrkemmät kuin oikeat, jotka alkavat eteisen oven vasemmalta puolelta ja kääntyvät alemman ikkunan alta kohti yläkertaa. Mutta aikamoisen korkea on portaikko alimmalla kohdallaan.

Sähkömieskin poikkesi asentamassa yläkerran sähköjä.  Alakerta odottaa vielä asennuksia, ja niitä on paljon.  Sähkökuva on aikamoista viivojen sekamelskaa maallikon silmiin.

Parina viikonloppuna on ollut ensimmäiset maalausurakat.  Autotalli ja varasto piti saada maalatuksi, jotta sinne voidaan asentaa sähköt, ne kun tulevat pinta-asennuksena.  Maalasin seinät ja katon kahteen kertaan, joten työtä riitti koko viikonlopuksi.

Eilen ja tänään maalausvuorossa oli tekninen tila.  Sen maalaamisessa oli omat hankaluutensa, vaikka tila onkin pieni.  Siellä on nimittäin  jo aikamoinen määrä tavaraa: ilmastointikone ja sähkötaulu on asennettu ja lattia on täynnä putkea ja letkua.  Niiden kiertäminen ei telalla onnistunut, vaan täytyi maalata pensselillä, ja se on hidasta hommaa.Minä maalasin katon ja seinät, M. veti lattian ja seinän rajaan Sikaflexin ja maalasi epoksimaalilla lattian (kuvassa vasta ensimmäinen kerros).

Tämä kuva on olohuoneesta.  Jukka Kukkola rakensi viikolla yläkerran aulaan ikkunat.  Ne antavat olohuoneeseen - katonrajassa ne ovat, mutta hauskasti rikkovat korkeaa ja pitkää seinää niin yläaulassa kuin olohuoneessakin.  Lasipinta tulee olohuoneen seinän tasalle, ja yläaulaan jää syvennys, jossa on paikka jollekin - jota en vielä tiedä.  Onpa miettimistä siinäkin.  Valo kulkee talon läpi: aamuaurinko yläkerrasta olohuoneeseen, ja ilta-aurinko olohuoneesta yläkertaan. 

Eilen ja tänään mietimme tukipylväiden pinnoistusta.  Päädyimme männynrungon punaruskeaan.  Tänään nimittäin oli mitä kaunein talvipäivä, ja olohuoneen ikkunasta näkyvät männynrungot hehkuivat punaisina.  Se sama hehku voi alkaa jo sisältä. Väri sopii sitä paitsi kesällä ostamiimme jakkaroihin.  Yksi niistä tulee eteiseen ja pari takan viereen.

Paljon on taas Mäntymäellä tapahtunut.  Viikot ovat olleet työntäysiä.  Kun on töistä kotiutunut, ei ole ollut ruoanlaittoa ja syömistä pitempää aikaa kotona olemiseen; joka illaksi on riittänyt rakennuksella tekemistä.

Ei kommentteja: