torstai 22. marraskuuta 2012

Muurit valmistuvat


Muurit ovat valmistuneet, mutta työtä on ollut paljon.  M. on urakoinut Mäntymäellä joka ilta, minä vähemmän.  Joskus päivät ovat venyneet iltamyöhään.  Eilen tulimme kotiin kymppiuutisille, mutta nyt ovat kivet muureissa ja talvi voi tulla.

Kivien kärrääminen ja nosteleminen on ollut kuitenkin minullekin sellainen työ, että kädet ja selkä ovat olleet kipeät päiväkausia. Jokainen kivi on pitänyt nostaa yksitellen kottikärryyn, työntää muurin lähelle ja nostaa taas maahan, josta M. on sen saanut muurille asetettavaksi. Eikä se ole ollut mitään kevyttä siirtelemistä, vaan melkein jokaista kiveä on täytynyt käännellä ja asetella, varsinkin pihamuurissa, jonka muoto on mutkainen kuin Kiinan muuri.

Muurien korkeisiin osiin valettiin anturat (näkyy yläkuvassa) betonirautoineen.  Raudoitus oli kuitenkin liian lyhyt ja osittain väärillä väleilä, joten jouduimme rakentamaan muuria ilman raudoitusta.

Matalammat osat, jotka nousevat pihalle, on perustettu maavaraisiksi.  M. kaivoi soraan tasaisen pinnan ja latoi perustukseksi kansikiviä.  Niiden varaan syntyi  autokatoksen suuntainen muuri.  Katoksen ja muurin väliin rakennamme aikanaan portaat.  Pihalle syntyy mukavia solia ja piiloja niille lapsille, joita kenties joskus pihalla leikkii.


 Pihamuurin rakentaminen oli aivan oma lukunsa.  Se alkaa autotallin perustuksesta ja jatkuu keittiöterassin portaille.  Asemakuvassa muuri on piirretty kulmikkaaksi, mutta me tahdoimme, että muoto on kaareva, kuten olohuoneen seinäkin.  Lopulta muurista tuli S-kirjaimen muotoinen, ja se näyttää kyllä mukavalta. muuri rajaa alapihan ja jättää myös varaston eteen riittävästi pihaa.  Muurin viertä nousevat aikanaan portaat.  Ne rakennetaaan keväällä.

Rakentaminen vaati M:ltä pitkiä hermoja ja sinnikkyyttä: kivet piti asetella tarkasti, ja usein kiveä sai käännellä monenmonta kertaa, ennen kuin oikea asento löytyi.  Ruduksen insinöörit eivät ehkä kuitenkaan olleet ajatelleet tällaista muuria Muurikko-kivistä rakennettavaksi.  Mutta sellainen niistä vain syntyi.

                                                                                                                                                                                    Yläpihan puolella muuri jää muutaman kerroksen korkuiseksi aidaksi.
 Pihan puolella on vielä melkoinen vallihauta, ja talven tulo määrää, tehdäänkö täytöt ennen sitä vai vasta keväällä.

Jukka Kukkola raudoitti ja muurasi eilen muurit valmiiksi: kivissä oleviin reikiin (ne oli asetettava niin, että reiät ulottuivat muurin läpi alimpaan kerrokseen saakka) laitettiin betonirautaa ja ne valettiin täyteen betonia.  Kun betoni kuivuu, ylimmäksi kerrokseksi muurataan kansikivet.
Iltamyöhällä on tarvittu paljon pihavaloa. Kadulta katsoen pihamuuri näyttää hyvin sopusuhtaiselta työmaavalaistuksessaan. Marraskuisen pimeyden ja ajoittaisten sateiden lisäksi muurinrakennusiltoihin on kuulunut Hornet-lentojen korviinkäyvä melu.  Hornetit ovat harjoitelleet pimeälentoja Tampereen yllä - niiden harjoituslentorata tuntuu kulkevan hyvin lähellä Jyväskylä - Helsinki-moottoritietä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muuri näyttää todella upealta, sopii hyvin tonttiin ja taloon.
Monta kiveä teillä on kyllä on kannettavana, joten eipä ihme jos tuntuu käsissä ja selässä:) Mutta lopputulos palkitsee.

Olen täällä säännöllisesti käynyt tarkistamassa onko uusia päivityksiä, on mukava seurata teidän kodin valmistumista.

Meillä on oma raksa ajallisesti määrittämättömässä odotustilassa, yläkerta on valmiina, alakerrassa odotellaan lattiavalun kuivumista. Tämän jälkeen päästään lattiaa laatoittamaan. Nyt on ollut niin kostea syksy, että ottaa aikansa tuo lattian kuivuminen.
Mutta jospa tässä tammikuun aikana päästään muuttohommiin.

t. Johanna Muotialasta

Leila kirjoitti...

Hei Johanna!

Lattian kuivuminen on tosiaan hidasta. Meilläkin on jatkuvasti ovi auki, kun raksalla ollaan, sillä kosteutta riittää.

Mutta lattian valun kuivumisessa ei kannata hötkyillä. Kuiva pitää olla, ennen kuin pinnoitetaan. Muuten seuraa ikävää.

Jospa pikapikaa koittaisivat kuivat ja kirkkaat talvipäivät.

Teidän talossa paloivat eilen valot, kun ajoimme siitä ohi Mäntymäelle mennessämme. Mutta eipä ollut aikaa pysähtyö. Silti meni koko pitkä ilta pihatöissä. Minä siivosin autotallin perusteellisesti, että saimme sinne lämmittimen tänään. Huomenna pitäisi aloittaa seinien maalaaminen, jotta sähkömies pääsee tekemään puolestaan omat työnsä. Ja kun nämä hommat on tehty, voidaan autotalliin asentaa ovi. Ja vot, sitten meillä onkin olemassa turvallinen varasto.

Koko ajan tosiaan tapahtuu, ja siitä on mukava kirjoitella. Hyvä kuulla, jos on kiva lukeakin.

Tsemppiä teille loppukiriin! Jouluna voitte kuitenkin fiilistellä uudessa kodissa, sytyttää takan ja syödä eväitä, vai mitä.