sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Joulutulet ja hämärän huoneet

Ennen joulua M. siivosi perusteelliseti talon ja toi olohuoneeseen vanhat pihakalusteet. Minä olen laistanut viime viikon talon töistä, sillä koko syksyn vaivannut yskä äityi ennen joulua pahaksi, ja nyt on meneillään pitkä antibioottikuuri. Jatkossa on suojattava huolellisesti hengitystiet, kun Mäntymäellä töissä olen, vaikka syy yskääni ei toki Mäntymäen olekaan, osasyy kenties.

Talo on näyttänyt viikon verran oikein siistiltä, sillä rakentajat ovat pitäneet lomaa kuten mekin. 

Ennen joulua aloitettiin sähköjen vetäminen ja yläkertaan saatiin sähköt seiniin valmiiksi. Mutta sähkötöitä riittää vielä yläkerrassakin, ja niiden valmistuttua Jukka Kukkola pääsee kiinni levytysurakkaan.




Aatonaattona oli kaunis, aurinkoinen päivä.  Silloin ei kaivannut pihavaloja, mutta niidenkin johdot on jo vedetty seinien läpi. 

Sähkötyöt jatkuvat varmasti heti uuden vuoden jälkeen, sillä alakerrassa on paljon tekemättä.  Sen lisäksi lattialämmitysputket on tarkoitus täyttää keskiviikkona, ja lattialämmityksen kytkeminen päälle edellytttää sähkötöitä. 


 Jouluaattona sytytimme ensimmäisen kerran tulen uuniin. Tuli paloi kauniisti, ja vaikka pelkäsimme uunin savuttavan sisään, se paloi tasaisesti ja iloisesti pienen pesällisensä.   Ensimmäinen tuli syntyi pienistä puista.  Olimme minun poikieni ja M:n nuoremman pojan kanssa Mäntymäellä jouluaaton iltakahvilla. Tuli paloi uunissa, kahvi oli hyvää ja vahvaa, tortut ja piparit maistuivat - ja nuoriso mesetti kännyköillään. Meillä kaikilla oli niin mukavaa.


Joulun jälkeen on M. käynyt joka päivä polttamassa tulta uunisssa, sillä niin täytyy tehdä, jotta rakenteet kuivuvat kunnolla. Tänään hän saattoi polttaa jo ison tulen.

Talossa onkin nyt mukava poltella tulta, sillä siellä on hämärää. M. on suojannut ikkunat ja ovet muovilla, sillä kun Jukka Kukkola on saanut levytettyä seinät ja katot, ne tasoitetaan ja pohjamaalataan.  Katot maalataan lopulliseen kuosiinsa.  Se on iso ja tärkeä vaihe, sillä sen jälkeen huoneet alkavat näyttää enemmän siltä miltä ne tulevat lopulta näyttämään. SPU-tapetti jää piiloon.





Ei kommentteja: