tiistai 1. lokakuuta 2013

Kotiseudun kankaita pihamaalle


Talon piha rajautuu olohuoneen ja saunan terassin puolella kaupungin metsään.  Tontin perustamisen aikaan Mikko Ojala siirsi kaivurillaan tontilla olleita suuria kiviä metsän puolelle rajaamaan alueet toisistaan.

Kesän aikan aloimme tuumata, että metsä saisi kasvaa terassiin saakka, sillä nurmikko ei kuitenkaan siinä kasva, kun maa on hapanta. Männyt nimittäin varistavat neulasiaan aika määrät.

Niinpä otin alkusyksystä selvää, miten ja mistä saisimme pihaamme kunttaa, havumetsän pohjaa.  Kuntan toimittajia löytyikin useita.  Hämeen Viherrakennus pystyi toimittamaan erän vielä tänä syksynä, ja niin tilasimme heiltä 50 neliötä Kainuun ja Koillismaan rajalla kasvanutta kangasmetsän pohjaa. Maanantaina 23. syyskuuta se irrotettiin kasvualustastaan jossakin pohjoisen hakkuumetsässä.

Keskiviikkona kuntta tuotiin meidän pihaan muutaman neliön rullissa. Asennusjoukolla ei kauaa kestänyt, kun rullat oli levitetty pihakaistaleelle.


Nyt piha on kanervan ja puolukan varpujen peittämää, pehmeää mattoa. Kunttaa ei tartse sen kummemmin hoitaa, mutta nyt sitä täytyy kastella päivittäin, jotta se kiinnittyy hyvin alustaansa.
 

Syksy on tullut nopeasti.  Sen huomaa siitäkin, että paikkalinnut etsiytyvät ruoka-apajien ääreen.  Parina viime päivänä kotimetsään näyttää kotiutuneen närhi.  Toivottavasti se viihtyy talven yli.  Pian onkin aika aloittaa lintujen ruokinta.3 kommenttia:

Mari //Risu Casa kirjoitti...

Hienon näköinen tuli. Meillä on tontin etuosassa metsäalue, joka on rakennusvaiheessa joutunut koville. Todennäköisesti joudumme sitä siirtokuntalla paikkailemaan. Missä hinnoissa tuo kuntta oikein liikkuu?

Leila kirjoitti...

Niin eikö vain. Ja mikä parasta, se on helppohoitoista, kunhan alkukastelusta selviää.

Kuntan voi ostaa niin, että asentaa itse, ja silloin hinta on noin 15 euroa neliöltä + alv. Asennettuna tietenkin jonkin verran kalliimpaa. Meidän täytyy lisätä kuntta-aluetta, sillä rajakohdat ovat nyt hölmön näköiset. Mutta tänä syksynä kunttaa ei enää saa.

Mari //Risu Casa kirjoitti...

Ok, kiitos tiedosta, kuulostaa varsin kohtuulliselta hinnalta. Meillä olisi todennäköisesti mahdollisuus saada kunttaa vanhempieni metsästä, mutta ongelmaksi voi muodostua sen irroittaminen ;)