lauantai 28. helmikuuta 2009

Ihmisten hätä





Ryanair suunnittelee rahastavansa ihmisten hädällä

Viihde - 11:27 - 27. helmikuuta 2009 - (Päivitetty klo 11:40) Hämeen Sanomat

Euroopan suurin halpalentoyhtiö, irlantilainen Ryanair harkitsee ryhtyvänsä rahastamaan matkustajien vessakäynneistä, kertoi yhtiön toimitusjohtaja Michael O'Leary perjantaina. O'Leary on tunnettu saneeraaja. Hänen aikanaan yhtiö on laajentunut tarjoamalla halpoja lentolippuja ja ottamalla lisähintaa muun muassa matkatavaroista.


Jaa-a. Voihan tuon uutisen tietenkin noinkin otsikoida.

Mutta että media olisi valmis tarttumaan kriittisemmin niihin uutisiin, joissa on kyse ihmisten hädästä.

Koko maailmaa koskeva hätä, melkein seitsemän miljardin ihmisen hätä, on yhteisen pallomme tila. Ja sitä hätää ei yhtään lievitä se, että nämä halpalentoyhtiöt saavat jatkaa ihmisten lennättämistä mitättömillä hinnoilla pitkin Eurooppaa shoppailemaan. Tavallisen, varakkaan pallonpuoliskon ihmisen hiilijalanjäljestä iso osa kertyy lentomatkoista.

Siinä bisneksessä kun ei tunnu edes olevan sitä normaalin kaupankäynnin periaatetta, että ostaja tietää, mitä ostos maksaa, ennen kuin sen ostaa. Kun hän ostaa lentolipun, sen hän saa. Mutta ei saa matkatavarakuljetusta, ei saa lentoselvitystä, ei saa edes kupillista kahvia, ei saa nyt siis myöskään WC:tä käyttöönsä tarvitessaan.

Tähän malliinhan meitä ollaan viemässä muuallakin yhteiskunnassa: se maksaa joka käyttää, ja jos ei ole rahaa, olkoon käyttämättä. Se on joidenkuiden mielestä aivan oikea periaate. Muu on hyysäämistä. Mutta tosiasiassa, juuri se on ihmisten hädällä rahastamista.

Miljoonien ihmisten on tultava toimeen eurolla päivässä. Lentomatkashoppailija ei taida maksaa sillä edes lentokoneen vessakäyntiä.



Ei kommentteja: