torstai 21. lokakuuta 2010

Ajankohtaista keskustelua - ja miten muuttumatonta

Brokeback Mountain -elokuvan homomiehet

YLE:n Elävässä arkistossa on katsottavissa paitsi 12.11. Ajankohtaisen kakkosen homoilta, myös 1996 käyty keskustelu homoliitoista.  Tuolloin keskustelua käytiin siitä, pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa niin, että homo- ja lesboparit voisivat rekisteröidä suhteensa.  Tuo lakihan lopulta hyväksyttiin 2002. 

Kovin paljon ei keskustelun sisältö ole muuttunut 14 vuodessa.  Vanhempi ilta tuntuu kuitenkin rauhallisemmalta ja syvällisemmältä.  Mutta huvittavaa on se, että Päivi Räsänen puhuu hyvin samoin sanoin 14 vuotta sitten.  Hän taitaa olla ainoa yhteinen keskustelija kummassakin illassa.

Erityisen hyviä kommentteja 1996 esittivät muun muassa teologi Nissinen, kansanedustaja Ojala ja kirjailija Saisio.

Kovin muuttumatonta keskustelu tuntuu olevan, mutta toisaalta parasta kuitenkin on, että keskustelua käydään.  Kyllä arvot ja asenteet muuttuvat, vähitellen.  Juuri arvojen ja asenteiden muuttuminen lopulta muuttaa yleisen suhtautumisen ja lainsäädännön. Joskus vain arvojen muutos nopeutuisi lainsäädäntöä ensin muuttamalla - niin on käynyt esimerkiksi lapsiin kohdistuvaan fyysiseen kurittamiseen suhtautumisessa.

Muutamat kirjoittajat muistuttavat myös raamatuntulkintaan liittyvästä epäjohdonmukaisuudesta. Mooseksen pyhyyssäädöksissä tuomitaan kuolemaan myös esimerkiksi nainen, joka menee "epäpuhtaana" (1-2 kuukautta synnytyksen jälkeen) pyhäkköön. Yhtä ankara rikos on yhtyminen naiseen kuukautisvuodon aikana. Kirkolliskokouksen asialistalle näitä asioita ei ole vaadittu. Martti Nissinen ja Marja Suhonen korostavat, että Raamatun homokannanotot kasvavat patriarkaalisen yhteiskunnan arvoista: toisen miehen alistaminen naisen asemaan oli se kaikkein loukkaavin ja oudoin asia.  "Raamatun tekstit viittaavat samaa sukupuolta olevien suhteita kuvatessaan johonkin muuhun kuin mistä nyt keskustellaan", Nissinen kirjoittaa. Esimerkiksi "Sodoman miehet eivät olleet homoja vaan rasisteja".(HS 12.8.2004.)


Olipa lopulta mikä tahansa vaikea moraalikysymys, johon fundamentalistikristityt suhtautuvat suvaitsemattomasti, perustelut löydetään Raamatun Vanhasta testamentista tai Paavalin sanoista.  Koskaan ei käytetä argumentteina Jeesuksen sanoja.  Mutta Jeesushan puhuikin armosta ja laupeudesta.  Jos Jeesus eläisi, hän istuisi varmasti keskustelun sillä puolella, jossa homot hyväksytään, jossa homon elämä ei ole syntiä eikä jumalanpilkkaa, jossa homot voivat solmia jopa kirkollisen avioliiton.

Ei kommentteja: