sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Peter Pan ja Don Juan

Kokoomuksen puheenjohtaja sanoi eilen Kanervasta:"Pikkaisen kyrsii." Hmm... kiinnostavasti valittu verbi, tarkoitan onomatopoieettisesti. Katainen jatkoi Hesarin mukaan: "Ison miehen pitää pystyä vetämään käytökselleen rajat."

Tulikohan Katainen ajatelleeksi lausettaan loppuun? Hän varmasti tarkoitti mitä sanoi: aikuisten ihmisten on osattava harkita tekojaan, oppia virheistään, jättää tekemättä se mikä ei ole kenellekään hyväksi. Mutta entäpä jos joku ei vain opi, entäpä jos joku tekee tekemisiään sittenkin vaikka harkinta muuta sanoisi? Miten häneen pitää suhtautua?

Ilkka Kanerva tuntuu olevan sekä Peter Pan että Don Juan. Kumpikaan määre ei kovin suuresti nosta 60-vuotiaan miehen statusta. Kun hänestä sanotaan (niin kuin monesta muustakin miehestä, toki) että pojat ovat poikia, luulisi hänen pahoittavan mielensä. Kuka keski-ikäinen, merkittävässä asemassa oleva, tärkeitä kansainvälisiä suhteita hoitava mies haluaa olla poika? Kuka haluaa jäädä Peter Paniksi?

Koko julkisuusikänsä Kanervaan on yhdistetty naisia: tunnetuimmat lienevät Paula Koivuniemi ja Laila Snellman. Mutta luvuton on se naisten joukko, jota Kanerva lienee miehisesti lähestynyt, ja lukuisat ovat ne nimet, joita juorulehdet ovat häneen yhdistäneet. Eivät lehdetkään kaikkea kirjoittamaansa keksi - sen ovat viime aikojen esimerkit osoittaneet. Näiden tietojen perusteella häntä voi sanoa Don Juaniksi. Ei donjuanismikaan miehen poliittista painoarvoa lisää, uskoakseni, vaikka joissakin piireissä naisjutuilla voikin retostella.

Jos miehen luonne ja tavat ovat peterpanin ja donjuanin, ovat olleet 60 vuotta, voiko yksi nuoremman miehen, vaikkakin esimiehen, käsky niitä muuttaa? Eikö pikemminkin ole ajateltava niin, että tapojensa orja elää loppuelämänsä tapojensa mukaan? Vaatisi aikamoisen työn ja kenties ulkopuolisen avunkin, että muutos voisi tapahtua ja ennen kaikkea olla lopullinen. Kyse ei taida olla harkinnasta eikä valinnasta.

Tärkeä kysymys onkin, miten tuollaiset tavat ja niiden saama julkisuus vaikuttavat hänen kykyynsä hoitaa merkittävää virkaa. Siihen olisi Vanhasen ja Kataisen otettava vankempi kanta.

Pojat olkoot poikia, mutta miehet miehiä.

Lisäys klo 12.45: Olennainsta lisätietoa Kanervan peterpan- ja donjuan-käytökseen löytyy Katriina Perkka-Jortikan tekstistä Uudessa Suomessa.

Ei kommentteja: