sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Olohuone muuttuu


 Edellisessä tekstissä oli kuva makuuhuoneesta, jonka takaseinää ei ollut vielä levytetty. Loppuviikolla levytystyö eteni aika lailla, ja makuuhuoneenkin seinät ovat valmiit. Katot ovat kuitenkin  auki, sillä kaikkia johtoja ei ole vielä vedetty valmiiksi.  Kuvassa näkyy se laite, joka auttaa kovasti kattojen levytyksessä: sillä nostetaan iso ja raskas kipsilevy paikalleen ruuvattavaksi.
 Kirvesmies Kukkola oli tössä lauantainakin, sillä olohuoneen levytyksessä hän tarvitsi paitsi telineet myös apumiehen.  Lauantaina he olivat saaneet koko huoneen levytettyä, niin seinät kuin katonkin.  Huone näyttää nyt aivan erilaiselta, kun SPU-levyt ovat piilossa.

Tänään olimme siivoamassa viime viikon jäljet: kipsilevyn kappaleita ja pölyä, pölyä, pölyä ja laudan kappaleita, eristevillasoiroja ja muovijätettä. Ensi töiksemme kävimme kuitenkin ostamassa Rauta-Otrasta uuden imurin.  Erehdyimme nimittäin syksyllä hankkimaan halpakaupasta imurin, jolla ei tehnyt mitään: sen imuteho oli olematon ja se tukkeutui monta kertaa yhden imuroinnin aikana.  Uudella Makitalla imurointi sujui tosi hyvin, ja lattiasta näkyi selvästi, että pöly lähti.  Kannattaa hankkia kunnon välineet.


keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Sähköt, seinät ja portaat

 Tällä viikolla Kukkola on rakentanut alakerran seiniä. Keittiö ja eteinen on jo levytetty.

Jakotukki jää komeroon, ja sen ympärille rakennetaan kotelo, joka tarvittaessa on avattavissa.


Makuuhuoneessa tehdään vielä sähkötöitä: eilen kävimme tekemässä pieniä muutoksia sähkösuunnitelmiin.  Makuuhuoneen takaseinään tulee kaksinkertaiset eristeet ja kipsilevyt, jotta sen takana olevan teknisen tilan äänet eivät kantaudu nukkujien korviin.
Eilen oli viimein käynnistetty myös lämpöpumppu.  Iloisesti vihreä valo loisti pimeässä teknisessä tilassa, kun menimme sinne iltapimeällä. Hitaasti lämpö leviää lattiabetoniin ja alkaa kuivattaa lattiaa syvältäkin, sillä varmasti betonissa on vielä kosteutta.

Maanantai-iltana kävimme pitkät, mutta mukavat neuvottelut portaista - ja teimmekin kaupat, vaikka olimme menneet vasta alustaviin neuvotteluihin. Niin hyvän vaikutelman teki pieni pirkkalalainen porrasyritys Grado Design oy. Grado valmistaa teräsrunkoisia portaita yksilöllisten suunnitelmien mukaan - ja niitä meidän talomme alakerta juuri tarvitsi. Saamme mieleisemme portaat: kauniit ja toimivat, ja mikä parasta teräsportaat eivät nitise eivätkä natise.  Kannattaa käydä linkistä katsomassa kuvia portaista.   Meille tulee Lumo-portaat: yläkertaan L-malliset ilman kaiteita ja alakertaan tasojen välille juuri siihen suunnitellut portaat, joista kuva tulee aikanaan.  Tasojen välille tulee lasikaiteet ilman tolppia. Näin säilyy avoimen tilan tuntu koko alakerrassa.


Kuva on Grado Design Oy:n sivuilta.  Malli on Lumo, ja kaide on samanlainen kuin meidän taloomme tulee alakerran tasojen väliin.

Kiitos Johanna!  Vinkki oli kullanarvoinen.



tiistai 15. tammikuuta 2013

Yläkerta odottaa tasoittajaa

 Viime päivät ovat kuluneet ostoksilla ja tarjouspyyntöjen kimpussa.  Juuri sain lähetetyksi neljälle porrastoimittajalle pyynnön talomme portaista ja kaiteista. On hankittava portaat yläkertaan.  Niihin ei tule kaiteita, vain käsijohteet.  Alakerran tasojen väliin tulee noin 170 cm leveät portaat ja ylätasolle lasikaiteet.  Kaikki portaat petsataan ja lakataan samaan sävyyn kuin pylväät: "männynrungonpunaiseksi". Kiinnostuneena odotan, millaisia tarjouksia saadaan.

Sähkömies on saanut yläkerran katot täyteem sähköputkia, ja kirvesmies on siis päässyt levyttämään niin seinät kuin katotkin.  Huoneet näyttävät jo aikamoisen valmiilta - vaikka tapetin väri ei kyllä vieläkään oikein miellytä, eivätkä ikkunan pielet täytä meidän värikriteeristöä.  Mutta tasoitemiestä vartenpa ne onkin teippailtu. Parvekkeen ovi on teipattava ja kipsilevykasa huoneen nurkasta kuljetettava peräkärryyn ja kaatopaikalle.  Tänä iltana emme jaksaneet siihen ryhtyä.



Tasoitemies aloittaa urakkansa parin viikon päästä.  Siihen mennessä myös alakerta on sähköistetty ja levytetty. Mutta kuten kuvista näkyy, yläkerta on jo mallillaan.


Viikonloppuna urakoimme tapetti- ja laattaostoksilla.  Olemmekohan poikkeus talonrakentajissa, mutta saimme kolmen päivän aikana ostettua kaikki taloon tulevat laatat ja tapetit: kahteen WC:hen, kylpyhuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen ja  pesuhuoneeseen laatat seiniin ja lattioihin, eteisen lattialaatat ja tapetit kaikkiin makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen.  Maalattavat seinät on päätetty ja värisävytkin aika tarkkaan mietitty.

Mietinnässä on seuraavaksi valaisimet.  Niiden valinnassa on vielä joksikin aikaa hommaa, mutta aika pitkällä ollaan jo siinäkin.

Sitten ei oikeastaan ole enää mitään suurta hankittavana.

Ihmeellistä!

torstai 3. tammikuuta 2013

Vauhdilla uuteen vuoteen




Uusi vuosi alkoi rakennuksella vauhdikkaasti. Eilen menimme Mäntymäelle kahdeksaksi, ja sähkömies oli jo tutkimassa piirustuksia keittiössä.  Teimme kytkinten ja pistorasioiden paikkoihin muutamia muutoksia ja mietimme valaistusta. Tunnin palaverin jälkeen M. lähti töihin ja minä kampaajalle.

Päivällä sain tiedon, että liesituulettimen putkien paikka ei ole aivan oikea: keittiökalustekuvat ja pohjapiirustukset eivät täsmää.  Keittiokalusteet suunniteltiin luonnoskuvien perusteella maaliskuussa, joten ei ole mikään ihme, että niissä on heittoa. LVI-urakoitsija tarvitsi uudet mitat heti, sillä asentaja oli rakennuksella asennustöissä.

Otin yhteyden pääsuunnittelijaan, ja jo puolen tunnin päästä olimme Mäntymäellä ratkaisemassa ongelmaa. Soitin Nelkoon ja sain tarkat kalustemitat.  Kävi ilmi, että keittiöön oli tullut  lopullisissa piirustuksissa 20 cm lisää pituutta.  Sepä ei haittaa lainkaan: saadaan lisää työtasoa ikkunan alle.  Laatikostojen leveyttä lisätään, mikä onnistuu oikein hyvin.

Timo Koivukangas teki nopeasti suunnitelmat siitä, miten kuvassa ikkunan vieressä näkyviä liesituulettimen putkia siirretään hieman vasemmalle, täsmälleen oikeaan paikkaan. Ikkunan viereen sähköasentaja olikin jo ehtinyt asentaa erittäin tarpeellisen pistorasian.


LVI-asentaja asensi eilen kattokonvektorit. Yläkerrassa on jo kotelonkin eristeet, alakerran kone vaatii vielä eristeet ympärilleen, ja putkituksetkin ovat vielä vähän kesken. 

Yläkuvasta näkyvät mustat eristetyt putket, jotka ovat kulkeneet koko matkan maalämpöpumpulta alakerran kattoa,  seiniä ja yläkerran kattoa pitkin aulan katossa olevaan viilennyskoneeseen.  Valkoinen putki vie kondenssiveden kylpyhuoneen viemäriin.  Aikamoista putkitusta siis on ollut LVI-asentajien työ viime päivinä.

Mutta LVI-asennukset alkavat olla valmiit - tässä vaiheessa.  Aulan katto onkin nyt täynnä putkia. Vasemmalta: maalämpöputket yläkertaan, alakerran ja yläkerran kattokonvektorien putket, vesiputket keittiöön, maalämpöputket alakerran jakotukille ja keskuspölynimurin putki.

Tänään kytketään lattialämmitys ja päästään eroon kovasti sähköä kuluttavavasta lämmittimestä (kuvassa keltainen masiina), joka on hurissut eteisessä  lattiavalusta alkaen. Hyvin se on taloa lämmittänyt ja betonia kuivattanut, mutta aika aikaa kutakin.