tiistai 4. tammikuuta 2011

Auringonpimennys






Juuri nyt maisema on hämärä, valoton. Aurinko on kadonnut.

Viisitoista minuuttia sitten (10.40) aurinko oli peittynyt melkein kokonaan kuun varjoon.   Aivan kuin sen kunniaksi pilvet hajaantuivat hetkeksi taivaan rannasta ja auringonsirppi näkyi puiden latvoissa.  Matalalla on keskitalven aurinko.

Pian sen peittivät pilvet, enkä monta kuvaa siitä saanut.  Vain nämä kaksi onnistuivat edes jotenkuten - eihän aurinkoa voi katsoa, on vain kuvattava siihen suuntaan, jossa se on. (Minulla ei ollut silmäsuojaa.)

Mutta komeita, ihmeellisiä ovat taivaan tapahtumat.  Sen nämä kaksikin kuvaa näyttävät.

Lisäys illalla: Mainio video Areenassa Pohjanmaalla näkyneestä auringosta.

maanantai 3. tammikuuta 2011

Valoa Kajaanin taivaalla


Olin taas viikon päivät Kajaanissa, lapsuuteni ja nuoruuteni kaupungissa.  Pakkanen paukkui melkein koko ajan -20 asteen kylmemmällä puolella. Pienen koirani tassut palelivat jo kymmenen minuutin lenkillä.

Parina päivänä aurinko häikäisi valollaan pihapiirin kuusten latvoja - itse valopallo jäi metsän reunan taakse, niin matalalta se joulukuun lopulla Kainuussa paistaa.

Talvi toi valoa Kajaaniin muutenkin.  UPM:n tyhjentyneisiin tehdashalleihin on tulossa valtavat tietokoneet.  Työtä ne eivät sentään tuo sadoille vaan aluksi vain kymmenille kainuulaisille, mutta uskoa tulevaan ne kyllä vahvistavat.  Renforsin Rannan, entisen tehdasalueen, kehitykselle uudella laitoksella on varmasti iso merkitys.

Jotakin surullista on siinä, että kyse on valtion hankkeesta, Tieteen tietotekniikan keskuksesta, joka on  korkeakoulujen palvelinkeskus.  Juuri tiedettä pitäisi Kainuussa tukea nyt, kun mikään voima ei tunnu voivan kääntää Oulun yliopiston päätä lopettaa Kajaanin opettajankoulutuslaitos.

Koneet tuntuvat korvaavan ihmiset, tekniikka humanismin. Parempi kuitenkin, että edes palvelin palvelee tiedettä, kun tutkijat ja opiskelijat eivät sitä voi tehdä.

Taitaa olla kuvaavaa tälle ajalle. Oulun yliopisto on saanut tukea päätökselleen kokoomuslaiselta opetusministeriltä Henna Virkkuselta, vaikka tämä  aikanaan vakuutti päätöksen olevan yliopiston oma ja itsenäisesti tehty. Kovin kaksinaamaista peliä tunnutaan pelattavan niin ministeriössä kuin yliopiston hallinnnossakin.