torstai 21. lokakuuta 2010

Ajankohtaista keskustelua - ja miten muuttumatonta

Brokeback Mountain -elokuvan homomiehet

YLE:n Elävässä arkistossa on katsottavissa paitsi 12.11. Ajankohtaisen kakkosen homoilta, myös 1996 käyty keskustelu homoliitoista.  Tuolloin keskustelua käytiin siitä, pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa niin, että homo- ja lesboparit voisivat rekisteröidä suhteensa.  Tuo lakihan lopulta hyväksyttiin 2002. 

Kovin paljon ei keskustelun sisältö ole muuttunut 14 vuodessa.  Vanhempi ilta tuntuu kuitenkin rauhallisemmalta ja syvällisemmältä.  Mutta huvittavaa on se, että Päivi Räsänen puhuu hyvin samoin sanoin 14 vuotta sitten.  Hän taitaa olla ainoa yhteinen keskustelija kummassakin illassa.

Erityisen hyviä kommentteja 1996 esittivät muun muassa teologi Nissinen, kansanedustaja Ojala ja kirjailija Saisio.

Kovin muuttumatonta keskustelu tuntuu olevan, mutta toisaalta parasta kuitenkin on, että keskustelua käydään.  Kyllä arvot ja asenteet muuttuvat, vähitellen.  Juuri arvojen ja asenteiden muuttuminen lopulta muuttaa yleisen suhtautumisen ja lainsäädännön. Joskus vain arvojen muutos nopeutuisi lainsäädäntöä ensin muuttamalla - niin on käynyt esimerkiksi lapsiin kohdistuvaan fyysiseen kurittamiseen suhtautumisessa.

Muutamat kirjoittajat muistuttavat myös raamatuntulkintaan liittyvästä epäjohdonmukaisuudesta. Mooseksen pyhyyssäädöksissä tuomitaan kuolemaan myös esimerkiksi nainen, joka menee "epäpuhtaana" (1-2 kuukautta synnytyksen jälkeen) pyhäkköön. Yhtä ankara rikos on yhtyminen naiseen kuukautisvuodon aikana. Kirkolliskokouksen asialistalle näitä asioita ei ole vaadittu. Martti Nissinen ja Marja Suhonen korostavat, että Raamatun homokannanotot kasvavat patriarkaalisen yhteiskunnan arvoista: toisen miehen alistaminen naisen asemaan oli se kaikkein loukkaavin ja oudoin asia.  "Raamatun tekstit viittaavat samaa sukupuolta olevien suhteita kuvatessaan johonkin muuhun kuin mistä nyt keskustellaan", Nissinen kirjoittaa. Esimerkiksi "Sodoman miehet eivät olleet homoja vaan rasisteja".(HS 12.8.2004.)


Olipa lopulta mikä tahansa vaikea moraalikysymys, johon fundamentalistikristityt suhtautuvat suvaitsemattomasti, perustelut löydetään Raamatun Vanhasta testamentista tai Paavalin sanoista.  Koskaan ei käytetä argumentteina Jeesuksen sanoja.  Mutta Jeesushan puhuikin armosta ja laupeudesta.  Jos Jeesus eläisi, hän istuisi varmasti keskustelun sillä puolella, jossa homot hyväksytään, jossa homon elämä ei ole syntiä eikä jumalanpilkkaa, jossa homot voivat solmia jopa kirkollisen avioliiton.

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Lintujen sunnuntai-illallinen


Sireenipensaaseen lensi punatulkkuja, mutta ne piiloutuivat niin taitavasti, etten kunnon kuvaa saanut.  Siellä ne kuitenkin tyytyväisinä napsivat sireeninsiemeniä.



Illemmalla, auringon jo melkein laskettua lähipuut täyttyivät tilhistä, jotka alkoivat tehdä selvää pienten pihlajien sadosta.  Lintuja oli satoja, ja niiden liverrys täytti rauhallisen pihan. 



Aika ajoin ne pyrähtivät valtavana parvena syömään ja palasivat taas takaisin tukikohtina käyttämiinsä koivuun ja omenapuihin. Valoa oli jo liian vähän, jotta kuvasta olisi tullut kunnollista - minun kamerallani.  Lintujen kuvaamiseen se ei vain millään riitä.  Olen aloittanut säästämisen parempaan. 

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Lippu liehuu Kivelle ja suomalaiselle kirjallisuudelle




Niin laajeni heidän niittunsa korven rannalta yhä kauemmas päivään päin, ja niin saivat he aineita rakettavia huoneita varten.

Eero myös teki ahkerasti työtä oppiaksensa lukemaan, ja nopeasti edistyi hänen taitonsa.  Lauantai-iltoina palasi hän kotiansa tyhjillä pusseilla; mutta seuraavana maanantaina läksi hän taasen, seljässä täytetty kontti ja olalla pullea haaralaukku, läksi kouluun, aapiskirja povessa.  Niin kului syksy, talvi läheni, ja veljekset heittivät sekä pellot että niitut lepoon seuraavaksi kevääksi ja riensivät hankkimaan muonaa elikoille kuin itsellensä. Syksyn koleissa metsissä he kaalailivat ristiin, rastiin koirinensa, tehden veristä niitosta; ja alas suon rannalle kohosi taasen korkea heinäsuova vanhaa Valkoa varten.

Talvi oli tullut; jouluaattona palasi Eero kotia, jahtivoudin mielestä tarpeeksi oppineena ja kelvollisena opettamaan veljiänsä.  Ihmeteltävän kerkeästi hän oli oppinut.  Selvästi luki hän sisältä, ja aapiskirjan taisi hän ulkoa kannesta kanteen, niinmyös vähänkatekismuksen. - Ja nyt kun joulu oli mennyt, alkoi luku ja puuha.  Siinä opettajana istui Eero ja oppilaisina hänen veljensä, jotka yhdestä suusta huusivat kirjainten nimet, niinkuin nuorin veli heille saneli.  Yhdestä suusta he huusivat, ja mäikkyi avara pirtti.
                                              Aleksis Kivi, Seitsemän veljestä (1870)


       

          Kalevanharju Tampereella Aleksis Kiven päivän aamuna 2010.



sunnuntai 3. lokakuuta 2010

"Missä sen pienen vaahteran näin"


   Otsikon säe on Mirkka Rekolan runosta Uneen, joka on julkaistu kokoelmassa Vedessä palaa (1954).

                                 Vaipuisin hiljaa sinne päin,
                                 missä sen pienen vaahteran näin
                                 leikkivän keltaisin lehdin.
                                 Sanoisin: nyt minä ehdin.

                                  

lauantai 2. lokakuuta 2010

Lokakuun värit ja maut


On lokakuu, mutta piha kukkii vielä. Kuvan kanariankrassit innostuivat kukkimaan kunnolla vasta syyskuussa.  Clematis alkoi uuden kukinnan ja kukkii melkein yhtä innoissaan kuin kesäkuussa.

Aamut ovat olleet suloisen sumun pehmentämiä, päivisin keltainen valo on kirkastanut puiden ja pensaiden värit ihmeellisiksi. Luonto näyttää kauneuttaan, ja mieli ottaa sen vastaan kiitollisena, sillä työ vaatii enemmän kuin jaksaisi.

Pariin syysviikkoon on  sisältynyt kokeita, ylioppilaskirjoituksia, monia kokouksia, uusia tieto- ja viestintäteknisiä vaatimuksia.  Työ yrittää olla koko elämä, mutta mieli ei sitä hyväksy. Onneksi luonto ruokkii mielenrauhaa, niin kuin tänään.

Maa kasvattaa puhdasta ruokaa, vaikka pihani isot tomaatit eivät ehdikään kypsyä. Kirsikkatomaatteja olemme syöneet jo viikkoja. Ostin tänään luomutorilta maukkaita porkkanoita, lanttuja, pinaattia, ihanaa oliivi- ja rypsiöljyä ja tein niistä oikein hyvää, mukaeltua ratatouillea. Ja pian otan uunista gluteenittoman focaccian.  Se on ensi kokeilu, saapa nähdä, mitä siitä tulee.